Media

02.05.2008 Proiectul Planetariului din Copou a primit cele mai multe voturi

Proiectul Planetariului din Copou a primit cele mai multe voturi la competitia „Respect pentru viitor”

Cu toate acestea, initiativa elevilor saraci, dar straluciti, din mediul rural nu a primit finantare.

Desi a primit cele mai multe voturi din partea participantilor, proiectul de construire a unui Planetariu in zona Copou de catre elevii straluciti din mediul rural, sustinuti la licee de elita din Iasi de Asociatia Pro Ruralis, este marele perdant al competitiei „Respect pentru viitor”, concurs de proiecte sociale finantate de compania Petrom.

„Am fost desemnati mai intii in primele 10 din cele 24 de proiecte depuse, intrind in finala, intre primele patru. Saptamina trecuta a fost finala. Noi am reusit sa stringem 30% din voturile celor care au participat la competitie in comparatie, de exemplu, cu un proiect cistigator, al celor din Podu Turcului, care a totalizat 17% din voturi. Dar pina la urma este dreptul finantatorului sa decida destinatia fondurilor”, a declarat directorul Asociatiei Pro Ruralis, prof. Victor Geangalau.
Practic, juriul  – format din Mariana Bitang, Liviu Mihaiu, Virgil Iantu si Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom – a decis in cele din urma sa declare cistigatoare doua proiecte, care au primit finantare de cite 75.000 de euro fiecare. Acestea sint „Dezvoltare comunitara Valea Muntelui”, al Asociatiei „Prietenii Pamintului” si cel al Fundatiei pentru Sprijin Comunitar Bacau, cu accent pe integrarea populatiei de etnie rroma. Fiecare initiativa a fost sustinuta de catre o vedeta. Cauza elevilor ieseni a fost sustinuta de Andrei Gheorghe.

„Avem posibilitatea sa oferim acestei tari manele sau stele. Este impardonabil sa nu avem la Iasi un planetariu care sa se numeasca «Luceafarul». Poate ca in acest fel, acesti copii vor putea sa descopere ei insisi un asteroid atunci cind vor deveni astronomi”, a sustinut Andrei Gheorghe proiectul.
Initiativa elevilor ieseni consta in constructia unui Planetariu pe terasa Casei de Cultura „Mihai Ursachi” din Copou, ceea ce ar fi insemnat un efort financiar de peste 100.000 de euro. „Proiectul ramine deocamdata intr-un sertar pentru a fi analizat si a gasi surse de fimantare. Imi pare rau ca initiativa elevilor a fost o dezamagire, mai ales ca pina acum am cistigat destul de multe in cadrul galelor”, a mai spus Victor Geangalau, care impreuna cu elevii din Asociatia Pro Ruralis pregateste o noua actiune.

„Lucram la o revista bianuala, «Acces la viitor», in care elevii sa isi exprime gindurile”, a mai precizat Victor Geangalau, care considera aceasta initiativa o forma de respect tinind cont de faptul ca Asociatia Pro Ruralis gestioneaza proiectul „Burse pentru elevi saraci, dar inteligenti din mediul rural”, initiat de „Ziarul de Iasi” prin care 83 de elevi de la tara au sansa sa invete in 14 licee din Iasi.

(02.05.2008, Ioana POPA)