In anul scolar 2013-2014, conform datelor statistice din Romania, in clasele V-XII avem:
- la invatamantul gimnazial 790000 elevi,
- iar la cel liceal si profesional 850000 elevi.
Analizand doar aceste doua nivele ale invatamantului (de care se ocupa si Asociatia Pro Ruralis in cadrul Judetului Iasi) se aproximeaza statistic ca cca 5 % dintre ei, adica 82000 de elevi au coeficientul de inteligenta superior. Dintre aceste valori noi sustinem in acest an scolar 90 elevi de clasele V-XII, ceea ce reprezinta un procent de 0,11 %. Daca 30 % dintre cei 82000 de elevi isi intrerup scoala din lipsa mijloacelor materiale (mai ales la nivelul satelor) atunci 24600 dintre ei se pierd in anonimat in fiecare an. In 10 ani pierderea ar fi de 246000 de oameni valorosi care ar fi putut ajunge buni specialisti cel putin in domeniul vietii sociale, stiintifice sau culturale. Valoarea in timp a acestor pierderi este uriasa, greu de estimat. Diferenta de elevi pe care nu o putem sustine financiar (cu ajutorul sponsorilor) din cauza costurilor de masa si cazare ale liceelor (de alfel justificate de cresterea continua a preturilor), cuprinsa intre 600-800 elevi, ingroasa randurile tinerilor fara ocupatie de la nivelul satelor. Acestia spera doar la o minune, ca fara nicio calificare, sa se salveze de la un trai precar in viitor.
Pe vremuri au existat persoane cu dare de mana care au salvat copii inteligenti de tarani de la nestiinta de carte, sustinandu-i material la diferite scoli de valoare si universitati din tara si din strainatate.
In prezent, inclusiv la tara, de cele mai multe ori prin mass-media, nu se promoveaza exemplul pozitiv, munca, cinstea sau corectitudinea, neexistand un program coerent, organizat de stat, pentru salvarea valorilor. Programele de stiri cu violuri, crime sau arestari si promovarea nonvalorilor abunda pe majoritatea canalelor de televiziune.
Oare acestea pot fi exemple cu valoare educativa pentru copii si tineri?
Clasele de elevi inteligenti de la nivelul unor judete organizate de MECT si Guvernul Romaniei, din cauza fondurilor financiare insuficiente si neacordate la timp, au avut doar un succes partial. Asociatia Pro Ruralis are o putere financiara limitata si nu poate sustine mai multi copii din mediul rural. De 13 ani o face permanent, dar nu poate satura nevoia de carte a acestor valori anonime. De altfel, nici macar celor care au terminat diferite facultati cu diplome si calificari importante din tara si strainatate, nu li se ofera locuri de munca adecvate pentru a fi mentinuti in Romania si in consecinta de regula ei abandoneaza in lupta cu birocratia si sistemul. Nu gasesc intelegere si n-au cui sa se adreseze.
Daca totusi se gaseste cineva cu functie de raspundere sa-i asculte, obtin doar promisiuni desarte. Doar calea pribegiei le mai ramane si asta o fac. De acolo nu se mai intorc decat in vacante la rude. Conform datelor publicate de BNR transferurile curente din strainatate catre tara, efectuate de romanii care muncesc peste hotare, au ajuns dupa primele sapte luni ale acestui an la 2,011 miliarde de euro.
Oare un numar egal de lucratori din Romania (ca cei plecati) pot economisi tot atatea miliarde de euro in acelasi numar de luni?
Dintr-un sondaj recent aproape 80 % dintre tinerii bine motivati, vor sa lucreze in strainatate. Printre ei se afla si cei supradotati intelectual. Evident ca inapoierea si stagnarea Romaniei este cauzata si de exodul creierelor valoroase. La nivel national s-au incercat diverse formule de revenire in tara a valorilor umane, printre care Bursa Romaniei. Tinerii, la revenire in tara, au fost insa obligati sa lucreze intr-un mediu total nepotrivit pregatirii lor. Iata de ce este dificil sa-i ceri unui specialist roman aflat pe alte meleaguri unde este bine platit, sa se intoarca in Romania. Cativa dintre fostii elevi ai Asociatiei Pro Ruralis Iasi fac studii in strainatate, care nu stiu daca se vor mai intoarce in tara la terminarea acestora, stiind ca doar o parte dintre absolventii de facultate au locuri de munca, de cele mai multe ori neconforme studiilor absolvite.
Speram ca in viitor salvarea valorilor umane sa devina si la noi, ca si in alte tari evoluate o politica de stat coerenta. Atunci exodul creierelor inteligente va fi si din alte tari spre Romania.