Noutati

14 ianuarie 2015 Noutati din viata fostilor absolventi din Asociatia Pro Ruralis Iasi – Ana Maria Florea

Pentru copiii din familii normale copilaria este primavara unica a vietii, un tren inpodobit cu un sirag de experiente placute, chiar daca nu se va mai intoarce niciodata in gara din care a plecat. Insa copiii strazii, cei abandonati si aruncati in lume de catre parinti inconstienti, nu prind acest tren si nu cunosc mangaierile unei mame sau sprijinul de nadejde al unui tata. Pentru ei obiectele din perioada copilariei nu se mai transforma in icoane ca pentru copiii din acel tren al normalitatii. Imaginile trecutului sunt doar chinurile unui iad creeat de parinti betivi si agresivi sau de oameni ai strazii. Pentru ei izvorul limpede al copilariei este inlocuit cu balti noroioase si murdare, care nu le ostoiesc nici macar setea. Multi dintre ei poate nu sunt supradotati intelectual, dar si ei trebuie sa traiasca in conditii cat de cat omenesti, deci trebuie ajutati. Insa printre aceste fiinte chinuite sunt si copii cu sclipiri ale inteligentei, pe care parintii (daca si-i mai cunosc) nu-i merita. Doar de acestia, alaturi de altii care provin din familii obisnuite dar fara posibilitati materiale, se ocupa Asociatia Pro Ruralis Iasi. Ceilalti copii sunt salvati in parte de catre anumite institutii ale statului si de catre ONG-uri.

Copiii din Asociatia Pro Ruralis Iasi fac parte din diferite categorii sociale aflate in dificultate. Nu exista un tipar in care sa-i poti include. Fiecare copil provine dintro familie obisnuita, dar care pe parcursul anilor, din varii motive (decese, despartiri, abandonuri, saracie, etc.) s-a transformat intrun calvar pentru copii. Elevii selectati de Asociatia Pro Ruralis au invatat si invata in scoli cu profesori de elita, in camine curate si au beneficiat de hrana care sa le asigure conditiile necesare unei bune dezvoltari. Multi sponsori au dorit sa afle ce au ajuns cel putin primii copii primiti, incepand cu paisprezece ani in urma, in proiectul Burse pentru elevi din mediul rural cu coeficient de inteligenta superior provenind din medii defavorizate. Pe masura aflarii evolutiei in timp a acestor elevi (de la bacalaureat, absolvirea unei facultati, sau masterat si eventual gasirea unui loc de munca) vom prezenta situatia lor actuala.

Ana Maria Florea

Incepem cu Ana Maria Florea primita in proiectul nostru in anul 2001 la Liceul de Informatica Grigore Moisil. Ea provenea dintro familie inchegata (din Comuna Mogosesti Siret) formata din 5 persoane, cu putine resurse materiale. Ca eleva a avut in toti anii de gimnaziu si liceu medii generale mult peste 9 si 10 la purtare. Cu un talent interpretativ de exceptie a fost aplaudata la scena deschisa la o serie de serbari, organizate cu toti elevii din proiect pentru oficialitati, sponsori si parinti. Dupa terminarea liceului si sustinerea examenului de Bacalaureat Ana a urmat un drum ascendent. La facultatea de Drept din cadrul Univ. Al. I. Cuza Iasi a absolvit examenul de licenta cu media 10, iar masteratul l-a dat la Facultatea de Drept din Bucuresti, obtinand la examenul de dizertatie tot nota 10. In prezent se pregateste intens pentru visul ei dintotdeauna: sa faca Institutul National de Magistratura, unde concurenta este foarte mare. In prezent locuieste in Bucuresti nefiind angajata, desi si-ar fi dorit sa lucreze macar cateva luni, dar din pacate, posibilitatile de angajare ale unui proaspat absolvent de facultate, care nu are experienta in domeniul juridic, sunt foarte limitate-se destainuie Ana. In perioada studentiei si dupa, doua veri la rand, prin Programul Work and Travel USA, studenta si apoi masteranda le-a petrecut in Boothbay Harbor statul Maine, prin munca ei obtinand un salar de 9 $/h. Cu banii castigati in acele trei luni jumatate din prima vara, si-a achitat imprumutul (pentru deplasarea in America) si a reusit sa isi plateasca costurile pentru a se reintoarce in vara urmatoare. Gratie acestor castiguri a vizitat orasul Boston si Londra.

Ce a mai castigat in urma acestor experiente? Perfectionarea limbii engleze vorbite, o experienta de lucru intr-un mediu cultural diferit, contacte cu oameni din toate colturile lumii, vizitarea unor locuri vazute doar in filme, libertate si distractie alaturi de alti tineri si posibilitatea de a se intoarce acasa cu o suma de bani, folositi pana la gasirea unui loc de munca pe masura pregatirii sale. Ce parere are Ana-Maria despre cei care i-au schimbat viata? „Bursa acordata de Asociatia Pro Ruralis Iasi prin sponsorul Antibiotice SA, Director General Ioan Nani, a reprezentat mai mult decat si-ar imagina multi oameni. Daca parintii m-au incurajat si ajutat dupa posibilitatile lor, din acel moment veneau niste straini si, practic, imi spuneau ca pot realiza orice imi doresc in aceasta viata, atat timp cat vreau sa invat. Este o vorba in limba engleza – put your money where your mouth is –  si cred ca exact asta au facut sponsorii, pentru ca, oricat ar vrea unii sa creada ca o vorba buna poate face diferenta, la urma urmei, o vorba fara fapte ramane doar o vorba”.

Bursa primita nu a ajutat-o doar pe Ana-Maria, ci pe intreaga familie. Astfel pentru parinti a fost un efort mai mic sa sustina un frate care a ajuns in acest an un student eminent in anul 3 la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata la UTI, iar sora sa ajunga programator, in prezent facand un stagiu la o firma de IT in Coreea de Sud. Ce crede Ana despre Asociatia Pro Ruralis Iasi? „Faptul ca, dupa atatia ani, Asociatia Pro Ruralis Iasi isi continua munca inceputa odata cu generatia mea, confirma ideea ca educatia mai are o valoare, ea conteaza, chiar daca de multe ori cand deschidem televizorul sau mergem pe strada, avem senzatia ca numai patru clase sunt obligatorii”. Triada Ziarul de Iasi (initiator al proiectului), Asociatia Pro Ruralis Iasi (organizator) si Holding Antibiotice (sponsor), a schimbat destinul unui copil talentat si inteligent, dar fara posibilitati materiale.

Probabil ca fara ajutorul material si spiritual acordat in gimnaziu si liceu Anei, de catre oameni cu suflet din triada mentionata, nimic din realizarile ei nu s-ar mai fi indeplinit. Pentru ea trenul impodobit cu un sirag de experiente si succese merge inainte. Sfatul Anei pentru cei 90 de elevi din proiectul nostru din acest an scolar este: „nu conteaza ce veti alege sa faceti cand veti deveni adulti, ci doar sa va faca atat de fericiti, incat sa va aflati printre cei mai buni!”. Lista fostilor elevi din proiectul nostru care au urmat studii suprioare, sau au terminat o facultate este lunga. Din cand in cand vom prezenta si calea urmata de alti absolventi de liceu de-alungul celor 14 ani de proiect.