Un băiat din Asociaţia Pro Ruralis a fost plecat în Valencia, Spania, în cadrul unui proiect Erasmus organizat de Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi. Nicolae este un elev model, implicat în diverse activităţi extraşcolare, şi cel mai organizat membru al asociaţiei, fiind un punct de sprijin pentru colegii săi din Pro Ruralis.
Nicolae Lazăr este acum elev în clasa a X-a la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, iar anterior a studiat la Şcoala Gimnazială Glodenii Gândului din comuna Ţibăneşti. A intrat în Asociaţia Pro Ruralis în anul 2021, visând să urmeze o carieră didactică. Tânărul a fost primit cu braţele deschise în colectivul de la Pedagogic.
Cunoaşte toată şcoala, iar toată şcoala îl cunoaşte pe el. Implicarea şi entuziasmul său l-au făcut să ajungă cu uşurinţă în inimile tuturor. S-a adaptat imediat exigenţelor liceului, reuşind să obţină doar medii de 9 şi 10 pe linie.
„Colaborez foarte bine cu acest tânăr. Are stofă de lider şi a organizat grupul de 28 de elevi de la liceu pentru multe activităţi. Este un copil modest şi foarte sufletist. Mărturisesc că nu am mai avut un elev care să se implice aşa cum o face Nicolae”, spune prof. Dorina Hoţoleanu, directoarea Asociaţiei Pro Ruralis.
Visează să devină profesor
„Îmi doream foarte mult să vin la Colegiul Pedagogic şi pentru că aveam o situaţie materială precară. Doamna dirigintă m-a îndrumat să intru în Asociaţia Pro Ruralis. Eu şi cu alte două colege suntem a doua generaţie din Ţibăneşti care intră în proiect”, precizează băiatul.
Încă din clasa II-a visează să devină învăţător sau profesor, şi speră că după finalizarea liceului va reuşi să ducă o generaţie de elevi până la capăt. Îşi doreşte să urmeze o facultate, urmând să îşi aleagă un domeniu pentru a fi profesor.
„O dată pe săptămână, în clasa a IX-a şi a X-a, facem practică observativă. Mergem în grădiniţe sau şcoli şi observăm activităţile, însă, uneori, ne implicăm şi noi. Din clasa a XI-a începem să ţinem propriile lecţii pe baza proiectelor didactice. Este uimitor să fiu în preajma copiilor. Când îi văd că se joacă şi că sunt implicaţi în diverse activităţi am o senzaţie de nedescris”, mărturiseşte Nicolae.
Pasiunile lui Nicolae
„Îmi place să mă implic, iar acesta este şi unul dintre motivele pentru care am venit la o şcoală din Iaşi, având mai multe posibilităţi şi avantaje. De când am venit, am făcut tot posibilul să mă înscriu în cât mai multe activităţi, colective şi asociaţii. Fac parte din Asociaţia Tineretului Ortodox Român (A.T.O.R.) Iaşi şi din Grupul Prietenii Sfinţilor Trei Ierarhi, sunt voluntar la Salvaţi Copiii Iaşi, coordonez trupa de folk a şcolii şi sunt membru în trupa de dans”, explică elevul.
Înainte de a fi liderul trupei de folk a Colegiului Pedagogic, Nicolae a făcut parte din aceasta. Fostul lider a considerat că el este cel mai potrivit pentru acest rol. În luna ianuarie 2023 s-a împlinit un an de când Nicolae cântă la chitară, şi deja s-au văzut rezultatele muncii depuse. Alături de trupa de folk a participat la Concursul Naţional de Chitară „Chitariştii României” şi a câştigat Premiul I.
Tot din clasa a IX-a s-a apropiat şi de dans, când a aflat că se fac înscrieri în trupa de dansuri a şcolii. Astfel, a fost la Festivalul-concurs de folclor „Cântec, joc şi port străbun” de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, unde au primit Premiul al III-lea.
Plecarea în Valencia
Recent, Nicolae a fost plecat în Valencia, Spania, prin intermediul unui proiect Erasmus din cadrul şcolii: „Educaţie şcolară şi preşcolară”. „Mergeam în grădiniţele şi creşele din Valencia şi observam activităţile, diferenţele dintre sistemul de învăţământ românesc şi cel spaniol sau noi metode de abordare a unei lecţii”, explică băiatul.
„A fost o experienţă uimitoare. Am avut ocazia să cunosc oameni noi, ţara, cultura şi limba acestora. În grădiniţele în care am fost, eram privit ca un coleg al cadrelor didactice, în timp ce în România suntem priviţi ca nişte simpli practicanţi. Mi-a plăcut că am fost trataţi de la egal la egal”, mărturiseşte Nicolae.
Despre Pro Ruralis
De peste 22 de ani Asociaţia Pro Ruralis susţine performanţa în educaţie prin sprijinirea şi încurajarea tinerilor cu medii mari din zona rurală, ar fără posibillităţi de a-şi continua studiile la Iaşi. Cu ajutorul asociaţiei, aceşti copii reuşesc să absolve cele mai bune licee şi colegii din Iaşi şi să îşi facă un rost în viaţă, aşa cum au visat întotdeauna.
Proiectul a fost iniţiat în anul şcolar 2001-2002 de către „Ziarul de Iaşi”, fiind realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, dar şi generozităţii sponsorilor. Pentru anul şcolar 2022-2023 au fost admişi în proiect 30 elevi, din totalul celor care au candidat pentru o bursă în cadrul Asociaţiei Pro Ruralis.
Sursa: ziaruldeiasi.ro