De 24 de ani, Asociația Pro Ruralis, fondată de „Ziarul de Iași”, sprijină copiii inteligenți, proveniți din familii defavorizate, din mediul rural, prin asigurarea cazării și plata cheltuielilor la licee de elită din Iași. Începând cu acest an școlar, Asociația are o nouă conducere, formată din Oana Mustață și Dorina Hoțoleanu, care își propun să atragă noi sponsori și colaboratori.
În anul școlar 2024-2025, Asociația Pro Ruralis asigură școlarizarea a încă 22 de elevi din ciclul gimnazial și liceal, pentru a forma suta celor care în fiecare an au parte de sprijin. La ședința de bilanț, la care au fost trecute în revistă realizările din ultimii ani, a fost stabilită și noua conducere. Oana Mustață este președinta Asociației Pro Ruralis, iar Dorina Hoțoleanu este director executiv.
Dorina Hoțoleanu, directorul executiv al asociației, și-a exprimat sprijinul față de noua conducere, considerând această schimbare un pas benefic pentru viitorul proiectului Pro Ruralis.
„A fost necesară împărțirea responsabilităților Asociației, fiind simțită de multă vreme nevoia acestei schimbări. Sunt din ce în ce mai clare anumite aspecte care sunt fundamentale, precum comunicarea pe toate canalele de social media, care presupune o persoană de specialitate, ce știe cum să promoveze.”, a declarat Dorina Hoțoleanu.
O nouă conducere, o nouă etapă pentru „Pro Ruralis”
Oana Mustață, nouă la conducerea Asociației Pro Ruralis, spune că are multe provocări în față, dintre care amintește atragerea de noi sponsori, creșterea vizibilității proiectului și consolidarea sprijinului comunității.
„Proiectul «Pro Ruralis» nu este doar despre educație. Este despre a oferi speranță, despre a reda demnitatea și despre a demonstra că, împreună, putem construi o societate mai bună. Fiecare copil ajutat este o bucurie în sine, o contribuție la o lume mai echitabilă și o investiție în viitorul nostru comun. Fiecare contribuție contează și face o diferență reală în dezvoltarea acestor tineri, în deschiderea ușilor către o educație de calitate și, implicit, în crearea unei generații viitoare care să poată contribui, la rândul ei, la dezvoltarea României”, a transmis noua președintă a Asociației Pro Ruralis.
Oana Mustață, președinta Asociației Pro Ruralis
Mai mult decât educație: mentorat și integrare socială pentru elevii din mediul rural
În acest an școlar, sunt 102 elevi care provin din mediul rural și care învață, datorită integrării în proiect, la liceele de prestigiu din Iași. Primul pas pe lista noii conduceri a Asociației Pro Ruralis este extinderea parteneriatelor existente legate de programele de mentorat și de orientarea în carieră. Tinerii care fac parte din proiect trebuie să poată lua cele mai bune decizii cu privire la parcursul lor profesional.
Un alt pas semnificativ constă în facilitarea integrării lor sociale. Pe lângă plata cheltuielilor aferente cazării și meselor la cămin, acești copii au nevoie să socializeze, să aparțină unui grup și să participe la activități alături de colegii și prietenii lor.
„Vom pune accent pe integrarea socială, dorind să putem constitui un fond din care să alocăm resurse pentru a le putea permite elevilor noștri participarea, alături de colegii lor, la diverse activități culturale, cum ar fi spectacole de operă sau teatru, excursii, tabere școlare, zile de naștere etc. Vă invităm să ne fiți alături în acest demers! Fără sprijinul fiecăruia dintre noi, aceste proiecte nu se pot concretiza, dar împreună putem schimba destine!”, a completat Oana Mustață.
6.500 lei/an pentru fiecare elev din Pro Ruralis
De peste două decenii, Asociația Pro Ruralis, cu ajutorul sponsorilor, sprijină copiii inteligenți din mediul rural care provin din familii defavorizate. Le asigură cazarea și plata cheltuielilor necesare parcursului școlar la liceele de elită din Iași. Elevii din program, fără acoperirea consturilor pentru studiu, nu ar fi avut șansa de a se dezvolta.
Cheltuiala medie cu un copil școlarizat este de 6.500 de lei/an/elev, potrivit directorului executiv Dorina Hoțoleanu, sumă care acoperă cazarea la cămin și masa la cantină.
Cei 22 de elevi nou-veniți în Pro Ruralis, din 17 localități ale județului Iași, au fost acceptați la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Liceul Teoretic „Miron Costin”, Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” și Colegiul Economic Administrativ.
Peste două decenii de Pro Ruralis
Asociația Pro Ruralis a fost fondată în anul școlar 2001-2002, ca un parteneriat între „Ziarul de Iași” și Inspectoratul Școlar Județean Iași, și a crescut prin sprijinul companiilor, organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor publice din Iași. Misiunea sa este de a oferi copiilor din medii defavorizate, dar cu rezultate academice excelente, accesul la educație în școli de elită din Iași, finanțând cheltuielile de cazare și masă prin intermediul sponsorilor.
De-a lungul anilor, Pro Ruralis a acordat peste 2.500 de burse, prevenind abandonul școlar și valorificând potențialul intelectual al sute de copii. Absolvenții proiectului au continuat studiile la universități din România și din străinătate, majoritatea obținând medii peste 9,00 și promovând cu succes examenul de Bacalaureat.
În fiecare an, cel puțin 100 de copii fac parte din Asociația Pro Ruralis și sunt școlarizați la școlile din Iași. Condițiile de admitere în proiect prevăd ca elevii să aibă rezultate bune la testele specifice – IQ peste 120 pentru clasele V-VIII, minimum nota 9 la admiterea în clasa a IX-a, media anuală peste 9 și media 10 la purtare. Totodată, elevii care intră în Pro Ruralis trebuie să provină din familii care traversează o perioadă de dificultăți financiare, aspect verificat prin anchetă socială la nivelul primăriei localității de unde provine elevul.
Cum puteți susține elevii din Pro Ruralis
Companiile pot direcționa până la 20% din impozitul pe profit datorat statului. De asemenea, dacă firma a plătit impozit pe venit în anul 2023 și nu a alocat toate fondurile pentru sponsorizare până la depunerea bilanțului ( până la 20% din impozitul pe venit ), poate solicita ANAF redirecționarea sumelor rămase disponibile către Asociația „Pro Ruralis” Iasi înregistrată în Registrul entităților și unităților de cult ANAF din 25.06.2020, înregistrată în registrul special al asociațiilor cu Nr. 40/A din 18.04.2002 de la Judecătoria Iași.
Și persoanele fizice pot contribui, fie prin transfer bancar în conturile asociației, fie redirecționând 3,5% din impozitul pe venit, prin completarea Formularului 230 până la data de 26 mai 2025.
Mai multe informații puteți afla accesând site-ul www.proruralisiasi.ro sau contactând reprezentanții Asociației Pro Ruralis, Oana Mustață 0722-379592 sau Dorina Hoțoleanu 0740- 065562 , mail: asociatiaproruralis@gmail.ro.