Sâmbătă, 22 martie 2025, a avut loc prima ședință gratuită de pregătire la limba și literatura română, destinată elevilor de clasa a XII-a. Acest program face parte dintr-un parteneriat educațional între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Asociația Pro Ruralis, având ca scop sprijinirea tinerilor din mediul rural în procesul de pregătire pentru examenul de Bacalaureat.

Cursul inaugural a fost susținut de doamna Emanuela Ilie, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, coordonatorul proiectului din partea universității. În cadrul unui interviu acordat la finalul întâlnirii, domnia sa a subliniat importanța accesului egal la educație și a sprijinului acordat elevilor care provin din medii defavorizate.
„La temelia (ce cuvânt greu și frumos, aproape de-semantizat astăzi, din păcate…) acestui protocol de colaborare între Universitatea noastră și Asociaţia Pro Ruralis stau câteva convingeri foarte simple și cât se poate clare, din punctul meu de vedere.
Prima este aceea că, astăzi mai mult ca oricând, este nevoie de astfel de gesturi, întregitoare, pe calea întoarcerii calde și empatice înspre celălalt. O întoarcere care să presupună efectiv dăruirea, oferirea a ceva palpabil, concret, într-o vreme în care cei mai mulți dintre noi tind, dimpotrivă, să se raporteze la ceilalți cu suspiciune, cu dispreț sau chiar cu ură. Ori să refuze, aruncând din vârful buzelor tot felul de scuze jenante (de la un grăbit „îmi pare rău, dar chiar nu am timp” la un pretins umil „v-aș ajuta cu toată plăcerea, dar eu chiar nu mă pricep la așa ceva!”), orice formă de dialog care să însemne și altceva decât politețuri reci și promisiuni fără acoperire.
A doua este justificată de însăși natura profesiei noastre, care implică o serie de responsabilităţi esenţiale, pe care în goana după tot felul de profituri individuale rapide (puncte în CV-ul personal, capital suplimentar la capitolul imagine sau venituri materiale ușor de obţinut etc.) riscăm cel mai adesea să le uităm. A fi profesor înseamnă nu doar – sau prea puţin – a transmite, fie și printr-o metodologie seducătoare, conţinuturi specializate. Ci și a le infuza cu sens, a le folosi pentru stârni emulaţie, a le facilita copiilor sau tinerilor în faţa cărora te afli schimbări interioare esenţiale, poate chiar epifanii. Pe scurt: a-i ajuta să devină, vorba filosofului, ceea ce deja sunt. „A preda” puţin, chipurile eficient, dar în realitate grăbit și inevitabil superficial, numai pentru a alerga să îţi suplimentezi câștigurile materiale (bunăoară, prin meditaţii pe care să nu și le poată permite decât elevii din familii cu venituri financiare consistente…), mi se pare un act de o iresponsabilitate uluitoare, ca să nu zic direct de o barbarie cu defecte dezastruoase în timp. O asemenea practică, din păcate frecventă în spaţiul românesc, face mai mult decât să întineze sensurile majore ale profesiei noastre. Ea adâncește dramatic falia, oricum din ce în ce mai profundă, dintre toţi „actorii” implicaţi în sistemul de educație și distruge, sistematic, ideea unui viitor (macro)comunitar cu adevărat mai bun.

A treia se află într-o relaţie directă cu celelalte și presupune canalizarea unor energii didactice imediate într-o direcţie a cărei îndreptare ar putea avea efecte benefice nu doar în planul imediatului, ci și pe termen mediu, chiar lung. Căci, contribuind pe cât ne stă în putere la pregătirea elevilor de clasa a XII-a înscriși în Asociaţia Pro Ruralis pentru trecerea cu brio și chiar obţinerea unor rezultate deosebite la examenul de maturitate reprezentat de Bacalaureat, susţinem nu atât prezentul unor adolescenţi minunaţi, cât viitorul lor și implicit viitorul nostru, al tuturor.
Îi invit, prin urmare, pe toţi colegii care încă mai cred că a fi profesor înseamnă, cum spunea undeva George Steiner, să fii servitorul, curierul esenţialului să sprijine într-o manieră concretă parteneriatul de faţă. Și, poate, cine știe?! Ajutându-i pe tinerii ce își doresc săcompleteze studiile liceale cu cele academice, vor avea inclusiv revelaţia că se află în faţa celor care, într-o bună zi, vor deveni ei înșiși servitori sau curieri ai esenţialului…”, a declarat doamna conferențiar universitar Emanuela Ilie.
Programul de pregătire continuă în săptămânile următoare, cu sesiuni la diverse discipline de examen, susținute de profesori voluntari din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Prin această inițiativă, se dorește crearea unui cadru de sprijin educațional solid, care să contribuie la creșterea șanselor de reușită la Bacalaureat pentru elevii din mediul rural.
Asociația Pro Ruralis își propune să ofere oportunități egale tinerilor din zonele rurale, demonstrând că sprijinul comunității și al instituțiilor de învățământ poate avea un impact semnificativ asupra viitorului acestora.

Despre doamna conferențiar universitar Emanuela Ilie:
Emanuela Ilie, conferenţiar universitar la Facultatea de Litere a Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De anul trecut, este și membru al Comisiei de Etică a Universităţii. Critic și istoric literar, dar și didactician al limbii și literaturii române. Ultimele cărţi care îi poartă semnătura: Corpuri, exiluri, terapii (2020), O didactică a limbii și literaturii române (ediţia a 2-a, 2020), Un dicţionar al exilului feminin românesc (2024) și Infernul cotidian. Imaginarul bolii în literatura română (2025).
În cadrul acestui proiect, coordonează toate activităţile din partea Universității și desfășoară ședințele gratuite de pregătire la Limba și literatura română pentru elevii de clasa a XII-a.